„Pe termen scurt, nu mai sunt companii din energie pregătite (în afara Hidroelectrica – n.r.). Complexurile energetice (Oltenia și Hunedoara – n.r.) au parcurs un proces greșit de integrare pe verticală. S-au pus de-a valma capacități rentabile și nerentabile. Asupra lor și-a pus amprenta politicul, nevoia socială de a forma aceste complexuri”, a declarat Dumitrașcu la conferința ZF Power Summit.
El deține funcția de administrator special al producătorului de electricitate Hidroelectrica, aflată în insolvență.
Dumitrașcu a adăugat că Hidroelectrica ar putea face achiziții strategice, înainte sau după listarea pe piața de capital, eveniment despre care încă nu se poate spune când va avea loc, având în vedere că Hidroelectrica este în insolvență.
„Încercăm să pregătim niște achiziții strategice la Hidroelectrica, înainte sau după IPO. Sper ca statul să crească cota (care va fi scoasă la vânzare – n.r.) la 20-25%, ar fi cât se poate de corect”, a spus Dumitrașcu.
Potrivit acestuia, compania investighează zona de producție a energiei din surse regenerabile, dar în prezent este exclusă orice achiziție pe zona termoelectrică.
Deocamdată, statul intenționează să scoată la vânzare 15% din capitalul Hidroelectrica, participație majorată de la nivelul anterior de 10%.
Hidroelectrica a intrat pentru prima dată în insolvență în iunie 2012, printre principalii factori care au îngenuncheat cel mai mare producător de energie din România fiind contractele directe de vânzare a energiei la prețuri sub cele din piață, investițiile fără niciun aport la capacitatea de producție de energie a companiei sau contractele semnate cu terții pentru lucrări de investiții la prețuri supraevaluate.
Compania de stat, controlată de Ministerul Energiei, a ieșit din insolvență la jumătatea anului 2013, după ce șase din cele zece contracte directe de vânzare a energiei au fost reziliate. Producătorul de energie a reintrat în insolvență la începutul anului 2014.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat luni, tot la ZF Power Summit, că statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia și Huneadoara, aflate într-o situație „ingrată”.
Ministrul a adăugat că deși este esențial pentru securitatea sistemului energetic național, Complexul Energetic Hunedoara este necompetitiv și nu poate face față cerințelor economiei de piață.
Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI și CE în misiunea de evaluare încheiată în urmă cu două săptămâni, cele două instituții cerând creșterea abruptă a prețului la gaze pentru populație și CET-uri din aprilie și restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara și Oltenia.
Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul României și poate asigura până la 30% din consumul intern de energie elctrică. Compania are aproape 19.000 de angajați.
Președintele Directoralului companiei, Laurențiu Ciurel, a declarat că pentru acest an este programată o reducere a salariilor cu 2,3%, iar de la 1 martie vor disponibilizați aproximativ 3.000 de angajați.
Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariați, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) și a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel național.